Jadłospis

  • Planowany jadłospis dekadowy od dnia

    20.04.2018 - 07.05.2018

    Dzień tygodnia

    Śniadanie

    II śniadanie

    Obiad

    Podwie-czorek

    20.04.18

    piątek

    Kawa Inka z mlekiem, pieczywo mieszane pszenno-razowe  z masłem, pasta z makreli wędzonej z cebulką,  herbata z cytryną /1,7/

     

    Shake owocowy

    Zupa ziemniaczana, makaron ze szpinakiem , serem Mozzarella, kompot z owoców mieszanych /1,3,7,9/

    Jogurt  naturalny, śliwka  /7/

    23.04.18

    poniedziałek

     

    Kawa Inka  z mlekiem, pieczywo mieszane pszenno-razowe z masłem, pasta z jajek ze szczypiorkiem i awokado,  herbata z cytryną

    /1,3,4,7/

     

    Budyń waniliowy z sokiem malinowym

    Zupa pomidorowa z ryżem, pulpet w marchewce z groszkiem, zielonym, ziemniaki,  kompot z owoców mieszanych /1,3,7,9/

    Talarki maślane, pomarańcza /7//

    24.04.18

    wtorek

     

    Zupa mleczna, pieczywo mieszane pszenno – razowe z masłem, sałata, ser biały plastry,   herbata z cytryną /1,3,7/

    Jabłka

    Barszcz biały z chlebem, jajkiem, nuggetsy drobiowe, ziemniaki, buraczki czerwone z jabłkiem,   kompot z owoców mieszanych /1,3,7,9/

    Drożdżówka z serem, bawarka/7/

    25.04.18

    środa

    Kakao z mlekiem, pieczywo mieszane pszenno – razowe z masłem, parówka z szynki na gorąco, ketchup, herbata owocowa    /1 ,7/

    Orzechy włoskie, morela suszona

    Krupnik mazurski, knedle z mięsem wp, sur z kapusty białej z chrzanem i koperkiem,  kompot z owoców mieszanych /1,3,7,9/

    Bułka grahamka, sałata,  papryka kolorowa, wędlina, ser żółty Salami, herbata z cytryną /7/

    26.04.18

    czwartek

     

    Zupa mleczna,

     pieczywo mieszane pszenno – razowe z masłem, chałka  , powidła węgierkowe, herbata z cytryną  /1,7/      

    Chipsy bananowe

    Zupa ogórkowa,  Strogonof z kaszą pęczak,  sur z kapusty czerwonej, kompot z owoców mieszanych /1,3,7,9/

    Jogurt mleczno-owocowy Jogobella , owoc/1,7/

    27.04.18

    piątek

    Kawa Inka, pieczywo mieszane pszenno-razowe z masłem,  paprykarz własnej produkcji  herbata owocowa  /1,7/

    Jabłko

    Zupa koperkowa, leczo z kiełbasy z warzywami,  kompot z owoców mieszanych         /1,7,9/

    Serek waniliowy /7/

    30.04.18

    poniedziałek

    Kakao z mlekiem, pieczywo mieszane z masłem, sałata,  ser żółty, papryka kolorowa, herbata z cytryną             /1,7/

    Kisiel z jabłkiem

    Kapuśniak z kwaszonej kapusty, potrawka z indyka, makaron,   surówka z pomidorów z oliwą z oliwek, kompot z owoców mieszanych /1,3,7,9/

     Chrupki kukurydziane bananowe,

    02.05.18

    środa

    Kawa  Inka z mlekiem, pieczywo mieszane pszenno – razowe, sałata, wędlina, pomidor, ogórek św,  herbata z cytryną  /1,3,7/

    Marchewka do pochrupania

    Szpinakowa z ziemniakami, makaron z truskawkami, bitą śmietaną  kompot  z owoców mieszanych /1,3,7,9/

    Wafle ryżowe, kakao //1,7/

    04.05.18

    piątek

    Kawa Inka z mlekiem, pieczywo mieszane   pszenno-razowe z masłem, mix sałat wędlina, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, kiełki, herbata owocowa /1,7/ 

    Jabłko

    Zalewajka, pizzerinki z sosem pomidorowym, pieczarkami, serem Mozzarella, kompot  owoców mieszanych /1,3,7,9/

    Mix owoców

    07.05.18

    poniedziałek

     Zupa mleczna, pieczywo mieszane pszenno – razowe z masłem, sałata, jajko, nowalijki, herbata z cytryną /1,7/

    Jabłko

    Rosól drobiowy z makaronem, kotlet pożarski, sałata lodowa z sosem winegret, kompot z owoców mieszanych /1,3,7,9/

    Jogurt naturalny, owoc /7/

    Cyfry wyszczególnione w jadłospisie pogrubioną czcionką oznaczają substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

    Wykaz alergenów zawartych w posiłkach umieszczono na tablicy ogłoszeń.

    Woda mineralna dostępna do picia w ciągu całego dnia.

    W środy dzieci mogą samodzielnie wykonać sobie kanapki z podanych składników.

    Racje pokarmowe realizowane są w ok. 70 % całodziennej racji pokarmowej rozłożonej na posiłki: śniadanie, II śniadanie , obiad, podwieczorek.

    Dzieci otrzymują drugie śniadanie w postaci owoców, marchewki, wafli ryżowych, chrupek kukurydzianych itp. W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki, kompoty ze słoików, mięso konserwowane. Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości. Sami robimy m.in. gołąbki, naleśniki, kluski leniwe, kotlety, sosy, racuchy drożdżowe z owocami, wykonujemy świeże surówki z warzyw tuż przed podaniem, podajemy prawdziwe masło, jogurty i soki.

    Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią, muszą być jednak różnorodne, urozmaicone i wartościowe, wykonane smacznie jak w domu.

    W ciągu dnia dzieci otrzymują herbatki owocowe i soki.

    Nie stosujemy żadnych sztucznych przypraw, potrawy doprawiamy ziołami.

    Ograniczamy do minimum spożycie soli i cukru /zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r/.
    Kuchnia podlega kontroli przez SANEPID.

     

     

    1. Zboża zawierające gluten
    2. Skorupiaki i produkty pochodne
    3. Jaja i produkty pochodne
    4. Ryby i produkty pochodne
    5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne
    6. Soja i produkty pochodne
    7. Mleko i produkty pochodne
    8. Orzechy i produkty pochodne
    9. Seler i produkty pochodne
    10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
    11. Dwutlenek siarki /SO2/
    12. Łubin i produkty pochodne
    13. Mięczaki i produkty pochodne